Training Dutch Masters of MTB

Als je je hebt ingeschreven voor een gravel of mountainbike marathon, dan zul je aan de bak moeten. Doe jezelf een plezier en begin op tijd met het opbouwen van je trainingen maar ga je ook verdiepen in je materiaal en voeding tijdens de rit. Martijn Verhaeg van MTB Masters heeft ruime ervaring met het fietsen van gravel marathons en is drievoudig Nederlands kampioen 24-uur solo mountainbiken. Hij schreef voor MTBMarathon.nl onderstaande tips & tricks:

Alhoewel het nog een half jaar duurt voordat het startschot van de Dutch Masters of MTB valt, kan het toch geen kwaad om alvast met je voorbereiding te starten. Hoe bouw je bijvoorbeeld je training op (je moet uiteindelijk tenslotte 8 tot 10 uur op de fiets zitten) en hoe ga je om met eten en drinken? Speciaal hiervoor heb ik het 180 Dagen traject gemaakt waarin ik sporters begeleid bij het werken naar een bepaald doel. Je kunt met de juiste voorbereiding zelf natuurlijk ook zorgen dat jouw doel ook daadwerkelijk behaald kan worden. Hieronder vind je een aantal stappen die ik zelf zou volgen op de weg naar een mountainbike marathon.

Schrijf je in

De eerste stap klinkt logisch maar door je in te schrijven zet je zelf die stok achter de deur en kun je dus niet meer terug. Vertel ook vooral tegen iedereen in je omgeving dat je deze 200 kilometer lange monstertocht gaat rijden.

Trainingsschema Dutch Masters of MTB

Om een mountainbike trainingsschema te maken voor een lange rit, is het goed om voor jezelf te bepalen hoe lang je verwacht over die rit te doen. Stel dat je er van uit gaat dat je de Dutch Masters of MTB met een gemiddelde van 22 kilometer per uur kunt rijden, dan kom je dus met wat rusttijd uit op een inspanning van 10 uur. Nu hoef je natuurlijk niet iedere week een rit van 10 uur te maken maar het is wel goed om je duurritten over de komende maanden uit te bouwen zodat je in september en oktober bijvoorbeeld  een paar keer 8 uur kunt fietsen.
Gevarieerd trainen is efficiënt dus probeer je duurritten af te wisselen met intervaltrainingen en rustige herstelritten.

Eten en drinken tijdens de Dutch Masters of MTB

Met betrekking tot de voeding kun je van tevoren natuurlijk een lijstje maken met wat je allemaal denkt nodig te hebben. Hiervoor geldt echter ook dat je dat op de fiets moet ondervinden. Je kunt wel bedenken dat je ieder half uur een gelletje naar binnen gaat werken maar als je dat nooit test, dan heb je de kans dat dat helemaal niet zo lekker valt. Datzelfde geldt voor het drinken. Tijdens deze rit zijn er verschillende bevoorradingspunten waar je van alles kunt krijgen. Van fruit tot snoep en van koeken tot zelfs stukken vlaai, je zult dus niet omkomen van de honger maar als je de controle wilt houden, dan is het toch handig om te zorgen dat je zelf voldoende repen en gels bij hebt.

Op de verzorgingsposten kun je ook je bidons bijvullen met sportdrank. Dat is handig want voldoende drinken mee nemen voor 10 uur fietsen is bijna onmogelijk.

Je mountainbike voor de Dutch Masters of MTB

Bij een lange rit moet je ook aandacht besteden aan je materiaal. Je fiets moet snel zijn maar een beetje extra comfort is ook wel lekker. Welke banden kies je? Ga je voor een ander verzet? Tubeless of niet? Keuzes, keuzes, keuzes. Goed om hier dus ook op tijd mee aan de slag te gaan en hier grondig mee te testen. Als je nog nooit in het donker hebt gereden, dan is het ook goed om dat eens een keer uit te proberen. Je start namelijk om 6 uur en rijdt vervolgens de eerste anderhalf uur in het donker. Voor het rijden op singletracks in het donker is een lamp op je helm zeker ook aan te raden.

Zoals je ziet zijn er tal van punten waar je rekening mee moet houden als je voorbereid aan de start wilt staan. Onderschat het niet en begin op tijd! Heb je naar aanleiding van bovenstaande vragen of heb je hulp nodig bij het werken naar een doel als de Dutch Masters of MTB? Ik hoor het graag 🙂

Meer weten over het 180 Dagen traject? Check https://www.180dagen.nl