Schijfremmen op de racer nog steeds niet toegestaan

Een steeds groter aantal prof-ploegen rijdt wedstrijden met schijfremmen en ook komend wegseizoen zal dat gebeuren. De UCI geeft aan dat dit nog steeds een pilot is. De toestemming om met schijfremmen te rijden geldt alleen voor renners/rensters van de UCI-teams. Daarmee houdt de UCI de pilot van 2017 aan en zijn de regels onveranderd. Voor alle andere categorieën is het gebruik van schijfremmen dus niet toegestaan in wegwedstrijden.

De KNWU heeft zorgvuldig bekeken of de regelgeving voor Nederland verruimd kan worden. Wij zouden graag zien dat er één heldere lijn is en dat ook andere categorieën in nationale wedstrijden met schijfremmen kunnen starten.

Na uitvoerig overleg met de UCI, buitenlandse bonden en de Commissies Wegsport en Jury & Reglementen moeten we echter concluderen dat volledige vrijgave nu nog niet mogelijk is. Onder de huidige regelgeving zou vrijgave leiden tot ongewenste situaties in andere combinatiewedstrijden.

Door het verbod op gebruik van schijfremmen vooralsnog te handhaven (m.u.v. renners en rensters van UCI-teams) ontstaan er geen, door de KNWU georganiseerde wedstrijden, conflicten tussen groepen fietsers mét en zonder schijfremmen, behalve dan in wedstrijden waar de UCI dit door haar regelgeving in gang heeft gezet. Ook voorkomen we in juridische problemen te komen als er zich een ongeval voordoet met een renner met schijfremmen. We raden clubs en organisaties van wedstrijden dan ook dringend aan hiervan niet af te wijken.

Toekomst

Bovenstaande beslissing is van kracht tot nadere berichtgeving vanuit de UCI (door middel van een publicatie of een wijziging van het UCI reglement, artikel 1.3.025). De KNWU zal hier dan ook over berichten.

Bron: KNWU.nl

Het bericht Schijfremmen op de racer nog steeds niet toegestaan verscheen eerst op Ride it!.