Mountainbike Elfstedentocht

Bolsward is al jaren start- en finishplaats voor de Elfstedentochten op de fiets en step, maar volgend jaar komt daar ook de variant op de mountainbike bij.

De exacte route wordt nog uitgewerkt, maar in twee dagen worden alle elf steden aangedaan over veelal onverharde paden in het Friese landschap. Op de eerste dag zullen de fietsers de noordelijke lus afleggen en de tweede dag gaan de deelnemers langs de steden in de zuidwesthoek.

Stephan Rekker, voorzitter van de Stichting de Friese Elfsteden Rijwieltocht: ,,Ons bestuur is erg enthousiast. Wij hopen op een mooie aanvulling van fietstochten vanuit Bolsward.”

Nieuw leven inblazen
Helemaal nieuw is deze variant niet: tot vijf jaar geleden organiseerde Fokko Hoeksma (bekend van de Dutch Cross Country) uit Twijzelerheide het rondje Friesland al een keer of vijf. ,,Hij stopte daar mee, maar we hebben contact gehouden”, legt Rekker uit. ,,Wij willen het nieuw leven inblazen. Nu gaan we het vanuit Bolsward organiseren.”

In eerste instantie mikt hij op maximaal 800 deelnemers. ,,250 koppels en 300 ‘los’. Het moet behapbaar blijven.”

Rekker ziet de variant op de brede banden als logische toevoeging op de elfstedenkalender. ,,Het mountainbiken is populair. Je ziet mensen het hele jaar door fietsen, in de bossen bij Appelscha, in Gaasterland..”, somt hij op. Hij vermoedt dan ook dat de inschrijving vlotjes verloopt. ,,We gaan rond het Pinksterweekend nog reclame maken, maar ik denk dat het snel vol zit.”

Medaille en telling
Voor de finishers wachten de gebruikelijke versierselen: ,,Het is een officiële variant, met medaille, telling en eretekens.” De Elfstedentocht op de mountainbike wordt verreden op 25 en 26 september 2021.

Bron: Leeuwarder Courant

Het bericht Mountainbike Elfstedentocht verscheen eerst op Ride it!.