Zo vind je de perfecte fietsendrager voor op de auto

De lente is in volle gang, wat betekent dat we volop kunnen genieten van het buiten leven én bewegen. Te voet, maar als echte Nederlanders doen we dit ook veelvuldig met de (race)fiets. Met een fietsendrager voor op de auto kun je je fiets met gemak overal mee naar toe nemen. Wil je weten hoe je de perfecte fietsendrager voor op jouw auto vindt? In dit artikel lees je er alles over!

  1. Hoeveelheid fietsen

Beslis voor de aanschaf van een fietsendrager hoeveel fietsen je wenst te vervoeren. Zo verklein je je keuzemogelijkheden namelijk al direct. Over het algemeen geldt dat fietsendragers op de trekhaak of achterklep geschikt zijn voor 1 of 2 fietsen, zowel lichtgewicht sportfietsen als zwaardere e-bikes. Met een dakdrager kun je vaak meerdere  (lichtgewicht) fietsen vervoeren.

  1. Soort fietsen

Bepaal vervolgens welke soort fietsen je wilt vervoeren. Oftewel: licht- of zwaargewicht fietsen met smalle of brede banden. Ook hierdoor zal je je keuzemogelijkheden enigszins kunnen beperken. Sommige fietsendragers zijn namelijk niet geschikt voor zware e-bikes of mountainbikes met brede banden. Fietsendragers op de trekhaak kunnen doorgaans het meeste gewicht dragen.

  1. Plaatsing op de auto

Dan is het tijd om te beslissen waar op de auto je de fietsendrager wilt plaatsen: trekhaak, achterklep of op het dak. Voordat je tot aanschaffen overgaat, is het belangrijk om te weten wat de maximale kogeldruk is en het mogelijke draaggewicht van de achterklep. Bovendien dien je bij een fietsendrager op de trekhaak te bedenken of je wilt dat de kofferbak beschikbaar blijft. In dat geval is een kantelfunctie te adviseren. Wees je er bij een dakdrager bovendien van bewust dat logischerwijs de hoogte van het voertuig toeneemt en daarmee ook de luchtweerstand.

Tip 4: Elektrische aansluiting

Tenslotte dien je op de hoogte te zijn van de elektrische aansluiting van de auto. Je wilt immers wel dat de autoverlichting naar behoren blijft functioneren. Dikwijls betekent dit dat je moet checken of je een 7- of 13-polige stekker nodig hebt. Het is belangrijk dat de fietsendrager over dezelfde aansluiting beschikt als de auto.