Nieuwe VDO fietsverlichting – nu ook met RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF)

Met trots introduceert VDO Cyclecomputing een nieuwe lijn fietsverlichting, welke in navolging van de Duitse STvZO wettelijke goedkeuring nu ook het RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF) heeft gekregen. VDO Cyclecomputing is met name bekend van de fietscomputers, maar het aanbod wordt nu dus met fietsverlichting uitgebreid.

RAI KEURMERK FIETSVERLICHTING (RKF)

De Nederlandse verkeerswetgeving kent daarbij slechts minimale regelgeving voor fietsverlichting en ook van Europese normering is geen sprake. Zodra een fietser aan de voorzijde enige vorm van wit en aan de achterzijde rood licht voert, is dat voor de wet voldoende. Waarbij wel geldt dat de fietsverlichting niet mag verblinden, dit brengt andere weggebruikers in gevaar. Dat licht moet ook ononderbroken branden; het mag dus niet knipperen. Om fietsers te helpen bij het maken van de juiste keuze voor fietsverlichting heeft RAI Vereniging het RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF) ontwikkeld, geïnspireerd op de strenge Duitse STvZO goedkeuring. Het RKF biedt duidelijke handvatten om die verschillen duidelijk te maken. Goedgekeurde verlichting is te herkennen aan het RKF-logo.

NIEUWE ECO LIGHT SERIE MET RAI KEURMERK FIETSVERLICHTING (RKF)

De VDO Eco Light M-serie koplampen en de VDO Eco Light achterlichten RED en RED PLUS mogen sinds vorige week ook dit keurmerk RKF (RAI Keurmerk Fietsverlichting) dragen. Belangrijkste features zijn dat deze lampen een niet-verblindende lichtbundel hebben, mooi op de weg schijnen en continue branden (zonder knipperstand). Onze Eco Light M-serie beschikt over krachtige lampen zoals de nieuwe Eco Light M 60 met krachtige 60 Lux licht output schijnt bijvoorbeeld tot wel 70m ver! Ideaal voor de sportieve racefietser, gravelbiker of intensief gebruik tijdens forensen.

RED PLUS – HET SLIMME USB ACHTERLICHT MET GEINTEGREERDE REMLICHT

Zowel ‘s nachts als overdag veilig op de weg met racefiets of door het bos met de MTB of gravelbike met dit slimme USB achterlicht. Naast de uitstekende zichtbaarheid van tot wel 500 m heeft dit achterlicht een extra remlichtfunctie. Hierdoor kan het verkeer achter je duidelijk zien dat je snelheid mindert. De geïntegreerde bewegingssensor herkent automatisch wanneer de snelheid lager wordt (remmen) en licht dan extra fel op!

VERSCHILLEN LUX VS. LUMEN

De Duitse STvZO wetgeving hanteert als uitgangswaarde Lux. Alle STvZO en RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF) goedgekeurde fietslampen worden in Lux aangeduid. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen Lux en Lumen, de andere waarde die veel gehanteerd wordt. In de eerste plaats beschrijven beide termen Lux en Lumen enkele eigenschappen van licht. Lumen gaat dus over de lichtkracht van een LED terwijl Lux juist de effectiviteit van het lichtbeeld beschrijft, hoeveel licht op 10 meter gemeten op een vastgesteld, verblindingsvrij lichtvlak aankomt. Lux-waarden geven informatie over de helderheid van een punt in dit vastgestelde, niet-verblindende vlak op 10 meter afstand gemeten. Lumen lampen hebben een veel breder lichtbeeld wat handig is offroad voor de oriëntatie, maar zijn daardoor wel verblindend en dus eigenlijk niet toegestaan op de openbare weg.

VDO Cyclecomputing by Sigma Sport

VDO Cyclecomputing is onderdeel van de Sigma Sport familie. In mei 1999, nam Sigma Sport de fietscomputerdivisie van VDO over en daarmee de wereldwijde verkooprechten op de fietscomputers en fietsverlichting. In Nederland en Belgie is het merk VDO Cyclecomputing sinds februari 2021 vertegenwoordigd via het verkoopkantoor van Sigma Sport Benelux.

Het bericht Nieuwe VDO fietsverlichting – nu ook met RAI Keurmerk Fietsverlichting (RKF) verscheen eerst op Ride it!.