Nieuw mountainbike netwerk op landgoed Den Treek-Henschoten

Het landgoed Den Treek-Henschoten werkt aan klein netwerk aan mountainbikeroutes. Met de nieuwe routes wordt de Utrechtse Heuvelrug en omgeving een paradijs voor mountainbikers. Er ligt straks ongeveer 180 kilometer aan MTB-routes die aan elkaar zijn geknoopt.

Rentmeester Wilbert Nijlant heeft zorgen over het recreatieve gebruik van het landgoed Den Treek-Henschoten, aan de noordkant van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. Hij ziet steeds vaker mountainbikers fietsen waar ze niet mogen sporten. Het levert geregeld conflicten op met wandelaars en ruiters. ,,Dat zien we steeds vaker en daar willen we iets aan doen”, zegt Nijlant. Enkele jaren geleden werd er nog streng op toegezien dat mountainbikers op de asfaltpaden bleven.

De rentmeester heeft een deskundige in de hand genomen die advies geeft over de aan te leggen parkoersen. ,,Ik heb geen verstand van MTB-routes, maar we moeten er wel iets mee. Die deskundige is zich aan het oriënteren. Ik heb geen idee hoeveel kilometer aan routes we zullen aanleggen. Dat zal ook afhangen van de kosten.”

Kaartje
Die worden voor een deel verhaald op de gebruikers die via een website een kaartje kunnen kopen. Nijlant weet nog niet hoe hoog die prijs zal worden. Voor een jaarvignet in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug betaalt de gebruiker 7,50 euro. Een ruiter betaalt nu tien euro voor een dagje sporten op het landgoed. ,,Ik verwacht dat de prijs hoger zal zijn dan het vignet”, zegt Nijlant. ,,Ik hoef er niet aan te verdienen, maar ik wil er ook niet veel bijleggen.”

Nijlant hoopt aan het einde van het jaar klaar te zijn met de route in het landgoed. ,,We kijken dan ook of we verbindingen kunnen maken met andere routes. Ik hoop dat de fietsers niet meer op de wandel- en ruiterpaden komen.”

Filerijden
Marten Hoffmann, bestuurslid van de mountainbikevereniging MTB Heuvelrug, is enthousiast over de nieuwe routes. De club staat overigens verder buiten de plannen. ,,Het geeft de mountainbiker meer ruimte. Op sommige dagen is het filerijden op onze routes. Het wordt de laatste jaren toch al veel drukker. En dat routes aan elkaar worden geknoopt, is alleen maar mooi.”

Bron: AD.nl

Het bericht Nieuw mountainbike netwerk op landgoed Den Treek-Henschoten verscheen eerst op Ride it!.