Het effect van alcohol op je sportprestaties

Ergens weten we wel dat sporten en alcohol drinken niet de beste combinatie is, maar het is wel gezellig! Na een rondje fietsen nog even nakletsen met een biertje of ’s ochtends een frisse neus halen na een avondje doorzakken. Het moet natuurlijk kunnen, maar wil je je prestaties serieus verbeteren? Dan kun je de borrels voor en na een fietstocht beter even links laten liggen of in ieder geval nuttigen met mate. Waarom dat ook alweer zo is, leggen we je hieronder uit.

Uitdroging
Alcohol zorgt voor uitdroging van het lichaam. Die knallende hoofdpijn na een iets te gezellige avond is dan ook het resultaat van hersenen die te weinig vocht gekregen hebben. Uiteraard zorgt sporten ook voor een afname van het vocht in het lichaam. Ga je dus een intensieve fietstocht maken na avondje met iets te veel drank? Dan verliest je lichaam nog meer vocht en zal die bonkende hoofdpijn alleen maar verergeren.

Afname conditie
Doordat je lever druk bezig is met het afbreken van alcohol, wordt de afbraak van melkzuur en verbranding van koolhydraten verhinderd. Ook wordt de aanmaak van bepaalde hormonen en opbouw van spieren geremd. Dit zorgt ervoor dat je conditie afneemt en je dus langer de tijd nodig hebt om weer op adem te komen. Een andere vervelende bijkomstigheid is dat je lichaam hierdoor minder snel herstelt, waardoor je dus sneller last krijgt van spierpijn.

Verminderd reactievermogen
Alcohol zorgt er tot slot ook voor dat je concentratievermogen vermindert. Een avondje goed doorzakken tast dan ook je reactievermogen aan. Ga je de volgende dag de weg op voor een flinke fietstocht? Wees dan extra voorzichtig, want het kan zijn dat je minder snel reageert op gevaarlijke situaties op de weg dan je normaal zou doen.

Toch zin in die borrel?
Als je gaat fietsen samen met vrienden, is jezelf na afloop verwennen met een koud drankje natuurlijk wel erg gezellig. Dus wil je dit toch doen? Hou er dan in ieder geval rekening mee dat je hier voldoende water bij drinkt om gehydrateerd te blijven en drink met mate. Ga dus liever voor een wat duurdere wijn van de wijn groothandel of een speciaal soort bier van de bier groothandel, die je echt drinkt voor de smaak. Zo voorkom je dat het te hard gaat met de alcohol en dat je de volgende dag spijt hebt.

Het bericht Het effect van alcohol op je sportprestaties verscheen eerst op Ride it!.