Fietsen in Valencia, sportief op vakantie

De zomer nadert en daarmee krijgen ook de vakantieplannen vorm. Na een koel voorjaar staan warme bestemmingen bij menigeen hoog op het verlanglijstje. Warmte en fietsen vormt niet altijd een goede combinatie, maar de stad Valencia is zeker een goede optie om met het gezin op de fiets te verkennen.

Moderne vakantiestad
Valencia heeft de afgelopen twintig jaar een metamorfose ondergaan. Van onbekende Spaanse stad is het uitgegroeid naar een stad van internationale allure met een snelgroeiende toerisme sector. Deze groeiende bekendheid komt onder andere door de Stad van de Kunsten en de Wetenschappen. Dit is een gebied met futuristische gebouwen die grotendeels door de architect Santiago Calatrava ontworpen zijn.

Ook het hosten van de America Cup heeft sterk bijgedragen aan de zichtbaarheid van Valencia als aantrekkelijke Middellandse Zee stad. Specifiek voor de internationale zeilwedstrijd America Cup werd de haven gemoderniseerd met een vernieuwde boulevard en hippe horecagelegenheden. Zo werd Valencia van voorheen een industriële havenstad op de kaart gezet als moderne strandstad.

Fietsstad
Ook op gebied van fietsinfrastructuur heeft Valencia zich sterk ontwikkeld in de afgelopen twee decennia. Eén van de highlights van Valencia is de drooggelegde rivierbedding van de Turia, waar nu één van de langste stadsparken van Europa gecreëerd is. Dit park loopt langs het centrum van Valencia en is een paradijs voor fietsers, wandelaars en andere sporters. Er is veel groen en geen gemotoriseerd verkeer, dus ideaal om even aan de drukte van de stad te ontsnappen.

Ook de eerdergenoemde Stad van de Kunst en de Wetenschappen ligt in het Turia Park, waardoor dit één van de ideale fietsbestemmingen is. Ook door andere delen van de stad is het netwerk aan fietspaden in de afgelopen jaren sterk uitgebreid. Daarmee is het lokale verkeer ook meer gewend aan fietsers, wat de veiligheid ten goede komt.

Eén van de andere grote attracties is Valencia strand. Dankzij de brede boulevards en diverse wegen langs het strand, is het ideaal om met de fiets de kilometerslange stranden van Valencia te verkennen. Onderweg vind je een hoeveelheid aan barretjes en restaurants om even op te laden.

Fietsen rondom Valencia
Voor degenen die een wat sportievere vakantie willen, zijn er rondom Valencia vele gebieden met mooie heuvels om de conditie op peil te houden. Ook zijn er diverse plaatsen aan de kust voor korte fietstrips. Zo is Albufera, ten Zuiden van Valencia, een prachtig natuurgebied en de regio waar oorspronkelijk de paella vandaan komt. Een fietstocht rondom het meer en via bossen en stranden terug naar Valencia is een mooi uitstapje. Onderweg kom je langs het stranddorp El Saler.

Een andere aardige fietstocht is naar El Puig. Dit oude dorpje ligt 14 kilometer ten Noorden van Valencia en is te bereiken via kleine landweggetjes door het uitgestrekte Valenciaanse tuinbouwgebied. Nog iets noordelijker ligt Sagunto, een oude stad met een Romeins theater en een Romeins kasteel, gelegen op een flinke heuvel met prachtig uitzicht. Op de heen- of terugweg kan je Alboraya aan doen, bekend vanwege het typisch regionale drankje horchata.

Als je midden in de zomer de fiets pakt, houd dan rekening met de warmte. ´S Morgens en ´s avonds is de temperatuur aangenaam, maar midden op de dag is het veelal te wam voor een sportieve fietstocht. Dan kan je het beste net als de Spanjaarden lang lunchen en daarna even bijkomen op het strand!

Meer weten? Neem contact op met Valencia Bikes voor het huren van een fiets of een leuke fietstour!

Het bericht Fietsen in Valencia, sportief op vakantie verscheen eerst op Ride it!.