NK Strandrace voor Tessa Neefjes en Daan van Sintmaartensdijk

Afgelopen weekend, zondag 4 februari, was het strand van Renesse het strijdtoneel voor het NK Strandrace. Door de stevige wind en het onvoorspelbare strand was het een zware wedstrijd bestaande uit twee rondes van 35 kilometer op het strand van Schouwen-Duiveland. De eerste prijs bij de heren is een prooi geworden voor Daan van Sintmaartensdijk. De renner klopte na 74 kilometer Jasper Ockeloen in de slotmeters.

De omstandigheden waren zwaar op de Brouwersdam, waar de harde wind de renners liet afzien. Daardoor waren de verschillen klein: het gat tussen de winnaar en de nummer vijf was op de finish maar 25 seconden. Halverwege de wedstrijd ontstond een kopgroep van zeven renners, met daarbij alle favorieten. Onder hen ook De Cock, die vorig jaar in Wijk aan Zee het NK won en in eigen provincie voor titelprolongatie ging.

De kopgroep kende in de tweede helft van de race verschillende samenstellingen. Met nog zo’n 15 kilometer te gaan sloegen Van Sintmaartensdijk en Ockeloen het beslissende gat. Ockeloen toonde het meeste initiatief, Van Sintmaartensdijk had twee teamgenoten in de achtervolgende groep. Op het technische keerpunt bij de finish nabij Beachclub Perry’s klopte Van Sintmaartensdijk Ockeloen in de sprint. Thijs Zonneveld werd derde.

Mariëlle Trouwborst van het KMC Mountainbiketeam reed vandaag bij het NK strandrace naar een zilveren medaille. De wedstrijd in het Zeeuwse Renesse ging over twee rondes van 35 kilometer en de stevig wind maakte er een zware wedstrijd van. Na het eerste keerpunt bleven er vijf vrouwen over aan de kop van de koers die op weg gingen naar de eerste finish passage.

In de tweede ronde dunde de kopgroep uit tot drie vrouwen en daarin wist Trouwborst haar laatste medevluchters Tessa Neefjes en Femke Markus op zwaar stuk strand voor de wind af te schudden. Trouwborst leek op weg naar de rood wit blauwe trui maar Neefjes wist haar in extremis te achterhalen en passeerde haar in de zandstrook naar de finish.

Foto: mtbbbeachrace.nl