O.Symetric ovale tandwielen

De ovale tandwielen van O.Symetric ken je waarschijnlijk wel door Chris Froome. Dat er niet meer continentale rijders met de ovale tandwielen van O.Symetric fietsen is puur een kwestie van sponsorbelangen. Maar er zijn meer redenen waarom je misschien wel of niet voor de ovale tandwielen van O.Symetric kan kiezen.

De voordelen van ovaal ten opzichte van rond liegen er niet om:

  • +10% vermogen
  • +10% acceleratie
  • – 10% lactaatproductie
  • minder vermoeidheid
  • natuurlijker pedaleren / fietsen
  • triathlon: makkelijkere overgang van fietsen naar lopen

Waarom wél de ovale tandwielen van O.Symetric?
De ovale tandwielen van O.Symetric zijn helemaal geoptimaliseerd, dat wil zeggen: Er is precies gekeken hoeveel kracht er door de fietser geleverd wordt in welke crankpositie en daarop is de ovaliteit aangepast. Daarnaast is dit concept jarenlang in de praktijk uitgetest en niet zoals bij sommige andere ovalen puur alleen op tekentafelstudies gebaseerd.
Met de ovale tandwielen van O.Symetric weet je dus zeker dat je het optimale resultaat uit je trapbeweging haalt en daarbij, doordat je meerdere spieren gebruikt is het bewezen dat de verzuring (dus lactaatvorming) later komt.
Dus harder fietsen en minder lactaat; daarom kies je voor de ovale tandwielen van O.Symetric!

Waarom géén ovale tandwielen van O.Symetric?
Omdat je met de ovale tandwielen van O.Symetric het grootst mogelijke ovaal hebt die mogelijk is in een systeem wat is gebaseerd op rond zitten er een aantal nadelen aan de ovale tandwielen van O.Symetric.

– Als je niet “volle bak” rijdt, voel je de overgang van groot naar klein ovaal die je ziet op het blad als een soort hoekje (stand “5 voor half”)
Dit kan irritant zijn.
– Omdat je met ovale tandwielen in een systeem fietst dat op rond is gebaseerd is het vrijwel zeker dat je een aantal versnellingen gaat “inleveren”. Het zogenaamde “scheef schakelen” kan dan niet meer, oftewel: je gaat als je voor op het grootste blad zit niet meer de grote bladen achter kunnen pakken. En “klein-klein” is ook geen optie meer.
– Wil je te aller tijden 100% optimaal schakelen dan is dat ook een reden om te kiezen voor de ovale bladen van Rotor (Q-rings). Met de ovale bladen van O.Symetric moet je wel eens de versteller iets langer vasthouden en soms een beetje uitkienen wanneer je schakelt.

Het bovenstaande is niet bedoeld om af te schrikken, want er fietsen al een paar duizend fietsers met de ovale tandwielen van O.Symetric. Maar wel om duidelijk te vermelden wat de nadelen kunnen zijn van de ovale tandwielen van O.Symetric. We willen namelijk af van de slechte verhalen op internet over de ovale tandwielen. Wanneer je juist geïnformeerd wordt over ovale tandwielen en daardoor de juiste keuzes maakt, fiets iedereen beter en harden op ovale tandwielen.

Naast de toepassing op de weg, heeft O.Symetric ook een brede range kettingbladen voor de mountainbike, cyclocrosser en zelfs bmx. Ik rij zelf sinds een aantal jaar tevreden rond met de O.Symetric kettingbladen op mijn XT crankset en heb daarmee een aantal mooie resultaten kunnen boeken (al zeg ik het zelf ;-)).

Het bericht O.Symetric ovale tandwielen verscheen eerst op Ride it!.