Feiten over voedings-supplementen

Gezond leven is het moderne motto. Maar dat klinkt soms makkelijker dan dat het in werkelijkheid ook is. Het kan een behoorlijke uitdaging zijn om het op langere termijn ook vol te houden. Als je gezond wilt leven met voldoende energie dan is het van belang om alle juiste voedingsmiddelen binnen te krijgen. Helemaal als je ook nog eens sportief bent. In onze drukke levens van werk, gezin, vrienden en sporten kan een gezonde maaltijd er soms bij in schieten. Wat extra voedingssupplementen kan dan een goede aanvulling zijn om op de momenten toch de essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. En ook als je in sporttraining gaat, kun je met goede voedingssupplementen je doelstellingen op een gezonde en verantwoorde manier behalen.

Wanneer extra voedingssupplementen gebruiken?
Als je geen afkeer hebt van belangrijke voedingsmiddelen en je eet gezond en met veel variatie, dan heb je in principe genoeg aan je dagelijkse drie maaltijden. Toch kan je lichaam op gezette tijden extra behoefte hebben aan bepaalde voedingsbestanddelen. Denk bijvoorbeeld aan een periode van intensieve training, in combinatie met spieropbouw. Of denk aan zwangerschap of een herstelperiode na een slopende ziekte of ingrijpend ongeval, met botbreuken. Meer eten om aan de extra behoefte te voldoen is dan niet altijd bevorderlijk. Je krijgt dan immers ook voedingsmiddelen extra binnen waar je lichaam minder behoefte aan heeft. In deze gevallen kun je met hoogwaardige voedingssupplementen je voeding aanvullen. Je gaat dan voor kwaliteit in plaats van voor kwantiteit.

De voordelen van eiwitten als supplement
Eiwitten zijn essentieel voor het opbouwen en het in stand houden van je spieren. Je hebt ze nodig als je extra spiermassa wilt kweken, maar ook om na een intensieve sportwedstrijd of training de kwaliteit van je spierweefsel weer op peil te krijgen. Eiwitrijke voedingssupplementen geven je niet alleen voldoende eiwitten, maar ook in een makkelijk te verteren vorm. Je lichaam kan veel sneller over zijn essentiële bouwstoffen beschikken. Spieropbouw en herstel na inspanning gaat zo veel sneller, op een gezonde en verantwoorde manier.

De voordelen van creatine
Creatine is een natuurlijke stof die je lichaam zelf aan kan maken. Je haalt echter het meeste uit dierlijk voedsel. Het speelt een belangrijke rol in de energiehuishouding van je lichaam. Het werkt positief als je mentaal alert wilt blijven. Je spieren herstellen sneller en zijn in staat om heftige krachtexplosies langer vol te houden als je voldoende creatine in je lichaam hebt. Wedstrijdsporters, mensen die écht willen presteren, maar ook vegetariërs en veganisten kunnen baat hebben bij een voedingssupplement dat rijk is aan creatine.

De voordelen van supplementen met aminozuren
Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Mensen zijn in staat om veel aminozuren zelf aan te maken, maar een achttal aminozuren kun je uitsluitend in je voeding tot je nemen. Deze essentiële aminozuren heb je elke dag nodig. Echter, niet alle voedingsmiddelen bevatten voldoende essentiële aminozuren, laat staan in de meest optimale verhouding. Voedingssupplementen, verrijkt met essentiële aminozuren in de juiste concentraties, helpen je om je sportieve en gezonde doelstellingen op een effectieve en efficiënte manier te behalen.

Het bericht Feiten over voedings-supplementen verscheen eerst op Ride it!.