KNWU en CTO Zuid omarmen #BMX Freestyle

BMX Freestyle staat tijdens de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo voor het eerst op het programma. De KNWU en CTO Zuid geloven in de toekomst van deze sport en slaan de handen ineen om deze tak van sport te ondersteunen.

Tijdens twee runs van elk één minuut is het de bedoeling om zoveel mogelijk sprongen te maken en trucs te laten zien. Creativiteit is hierbij belangrijk, want de jury bepaalt hoeveel punten je voor elke sprong/truc krijgt en de sporter met de meeste punten wint.

De samenwerking
CTO Zuid (Centrum voor Topsport en Onderwijs) is één van de vier opleidingscentra van TeamNL dat topsport, school en huisvesting op één plek combineert. CTO Zuid is daarnaast onderdeel van BrabantSport. “Door de mooie topsportinfrastructuur die we de afgelopen 9 jaar hebben kunnen neerzetten – in samenwerking met NOC*NSF, de provincie Noord-Brabant en de gemeentes in Brabant – kunnen wij de sporters een breed scala aan topsport faciliteiten bieden”, aldus Mark Meijer van CTO Zuid. “We kunnen nieuwe disciplines, zoals BMX Freestyle, dan ook welkom heten in een warm bad. In Eindhoven hebben we alles wat de sporters nodig hebben om zich optimaal te ontwikkelen binnen de sport, zowel sportief als maatschappelijk.”

Ook het 040 BMX Park – het enige indoor park van Nederland én de trainingslocatie van onze topsporters – ligt op fietsafstand van het opleidingscentrum. Technisch directeur Johan Lammerts (KNWU) is zeer te spreken over deze locatie en hoopt dat er meerdere volgen: “Wij hopen dat er meer parken in Nederland komen zoals in Eindhoven. Met meer parken hopen we de aanwas voor deze discipline te vergroten.” Het CTO wil daarnaast inzetten op innovatie en denkt hierbij aan het door ontwikkelen van de trainingslocatie met bijvoorbeeld camera’s of innoveren op het gebied van voeding.

Op weg naar Tokyo
In aanloop naar de Olympische Spelen in Tokyo zien de drie partijen zeker mogelijkheden. “Dit is een hele mooie stap vooruit voor de sport. Ik ben blij dat de sport nu in een ander daglicht komt te staan”, aldus Pim van den Bos, de nieuwe coach van de freestylers en directeur en initiatiefnemer van 040 BMX Park. “Met de olympische status gaan de deuren om de sport te professionaliseren makkelijker open en word je meer gezien als gelijken.”

In overleg met Johan Lammerts gaat Van den Bos een programma opstellen voor de sporters. Middels dit plan moet bepaald worden waar het verschil wordt gemaakt richting Tokyo. “Andere landen zullen dit ook wel doen, maar wij hebben nog nooit ondersteuning gehad op gebieden als krachttraining, medisch en paramedisch, voeding, innovatie, onderwijs en wonen. Mooi dat we die opties kunnen krijgen binnen het CTO Zuid.” De coach hoopt dat er een mooie mix ontstaat tussen verschillende specialisten, zodat de sporters straks op het gewenste niveau kunnen presteren.

Kansen in 2020
In 2020 mogen maar 9 mannen en 9 vrouwen naar de Olympische Spelen. Pim van den Bos: “Het is een kleine groep dat in actie mag komen, dus het zal een harde strijd worden. Maar ik zie zeker kansen voor zowel onze mannen als de vrouwen! Elke wedstrijd is anders en dat zie je ook in de uitslagen. Zo zat de overal winnaar van de World Cup bijvoorbeeld niet in de finale. Sommige landen lopen iets voor in de ontwikkeling, maar we kunnen wel snel stappen vooruit gaan maken door deze samenwerking.”

Eerste WK BMX Freestyle
Dit weekend (het tweede weekend van november 2017) starten de UCI Urban World Championships. Naast trial en eliminator is nu ook BMX Freestyle een onderdeel op het wereldkampioenschap. Tijdens deze World Championships staan er 98 mannen en 19 vrouwen uit 35 landen aan de start.

Tom van den Bogaard, Shanice Silva Cruz, Stuart Gibson, Daniel Wedemeijer en Levi Weidmann reizen namens Nederland af naar China. Verder staat voor Nederland Rick Koekoek aan de start op de trial.

Pim van den Bos over het WK: “Het eten in China is erg lastig en er hangt smog. Dit is ons eerste WK, maar we hopen door de samenwerking met professionals stappen te maken om optimaal te presteren op het perfecte moment.”

Toekomstplannen
De KNWU gelooft in de toekomst van het BMX Freestyle en heeft de sport daarom opgenomen in het visiedocument. De KNWU zet zich dan ook in om de sport de komende jaren verder te laten groeien. Daarnaast is er een projectleider aangesteld om deze sport naar een hoger plan te trekken. “Ik ben heel benieuwd hoe de sport zich gaat ontwikkelen richting de toekomst”, aldus de technisch directeur. “Er liggen in ieder geval veel kansen voor de komende tijd en wij geloven in de toekomst van deze sport.”

Om de sport te laten groeien wordt er momenteel gekeken of er in 2018 het eerste Nederlands kampioenschap georganiseerd kan worden. Doel is om dit in aanloop van het WK te gaan organiseren en mogelijk richting de Olympische Spelen als kwalificatiemoment te hanteren. Naar alle waarschijnlijkheid zal het eerste NK BMX Freestyle plaatsvinden in Eindhoven.

Bron: knwu.nl, beeld Grindtv.com

Het bericht KNWU en CTO Zuid omarmen #BMX Freestyle verscheen eerst op Ride it!.