Schwalbe Airless System

Schwalbe brengt het revolutionaire Airless System op de markt, een band zonder lucht. In plaats van lucht bestaat de binnenband uit een extreem elastisch thermoplastisch Polyurethaan. De montage en verkoop vindt exclusief plaats via de gecertificeerde fietsenwinkel; een groot pluspunt voor de vakhandel.

Dankzij de Schwalbe Airless System kan de consument 100 procent onderhoudsvrij fietsen. Het elastisch thermoplastisch Polyurethaan zorgt voor een lichte loop en comfort. Het Schwalbe Airless System kreeg al een nominatie Fiets Innovatie awards, onderdeel van de Fiets awards.

10.000 kilometer zorgeloos fietsen
Zorgeloos fietsen, dat is bij deze band letterlijk het geval. Bij normaal gebruik kan er tot wel 10.000 kilometer zorgeloos worden gefietst met het Airless System. Zonder onderhoud. Je kunt nooit meer lekrijden en je hoeft nooit meer te pompen.

Band ‘gedraagt’ zich als band met lucht
Met een gevoelsmatige luchtdruk van rond de 3,5 bar zijn de rijeigenschappen vergelijkbaar met die van een binnenband. “Wat betreft het comfort, de levensduur en het onderhoudsvrije systeem, biedt ons Airless System voor het eerst een echt alternatief voor de binnenband,” zegt René Marks, Schwalbe product manager touring.

Verhuur, forens, elektrische fietsen
De Schwalbe Airless System banden zijn zeer geschikt voor fietsverhuurders en forenzen. Maar ook voor fietsers die nooit meer lek willen rijden en pompen. De banden zijn speciaal geschikt voor elektrische fietsen die nu eenmaal hogere eisen aan een band stellen op grond van hun hoge gewicht, hogere snelheden en hogere belasting in bochten. “Bij elektrische fietsen profiteren consumenten extra van de lange levensduur en het onderhoudsvrije Airless System,” aldus Marks.

Materiaal geeft nieuwe dimensie in veerkracht
Massieve binnenband systemen bestaan al. Wat dit nieuwe Airless System zo buitengewoon maakt, zijn de technische eigenschappen van de foamdeeltjes, bestaande uit thermoplastisch polyurethaan (E-TPU), bekent onder de merknaam Infinergy van BASF (patent). Het is hetzelfde materiaal dat in de zolen van Adidas BOOST hardloopschoenen gebruikt wordt. Zo heeft de Airless tube een uitstekende demping, biedt het veel comfort en geeft zelfs een energieboost dankzij de uitmuntende flexibiliteit van het materiaal.

Veerkracht maakt het verschil
“Precies die sensationele veerkracht maakt hét verschil in vergelijking met de tot dusver gebruikte foamsoorten voor solid tubes,” verklaart Marks. “De fysieke kracht waarmee het gecomprimeerde materiaal weer naar haar oorspronkelijke vorm terugveert, is bij dit E-TPU foam meer dan tweemaal zo hoog dan bij bestaande systemen. De oorzaak: het E-TPU-foam bestaat uit duizenden hermetisch verzegelde luchtkogeltjes. Ze vormen samen een zeer elastisch luchtkussen, dat niet wordt beïnvloed door permanente belasting veroorzaakt door continu rollen en grote temperatuurschommelingen.”

Duizenden mini luchtkussentjes
“De Airless tube met zijn duizenden mini luchtkussentjes en enorme regeneratievermogen biedt geweldige voordelen ten opzichte van huidige materialen voor massieve binnenbanden en is een echt alternatief voor de binnenband,” verklaart René Marks. “De technische voordelen gaan gepaard met een licht prestatieverlies. De rolweerstand en het gewicht zijn iets hoger dan bij binnenbanden. Maar overal waar een 100% onderhoudsvrij systeem de prioriteit heeft, verslaat het Airless System de binnenband.”

Montage exclusief bij de vakhandel
Het Schwalbe Airless System wordt met een speciale montage tool gemonteerd. De montageduur is met slechts vijf tot tien minuten niet veel langer per band dan bij een normale montage. De montage is uitsluitend bij de fietsvakhandel mogelijk en alleen door fietstechnici, die na een training van Schwalbe gecertificeerd zijn. “Een leek kan dit systeem niet monteren. De montagetool en het driedelige Airless System verkopen wij uitsluitend via de gecertificeerde vakhandel, omdat men alleen daar over de noodzakelijk technische expertise beschikt”, aldus René Marks.

Airless tube in combinatie met ring
Het systeem bestaat uit een Airless band in de afmeting 40-622, een Airless tube uit wit thermoplastisch polyurethaan en een blauwe Airless ring. Deze ring zorgt ervoor dat het systeem uitstekend aansluit met verschillende velgmaten. Het systeem is geschikt voor velgen met een velgbedbreedte van 19 tot 21 millimeter. In de verkoop heeft een Airless System, bestaande uit één band, tube en ring voor één wiel, een consumentenadviesverkoopprijs van € 84,90.

Vakhandel kan zich certificeren
De trainingen door Schwalbe zullen beginnen in mei 2018, in eerste instantie uitsluitend in Nederland en Duitsland. “Omdat de training van de vakhandel vrij intensief en tijdrovend is, kunnen wij in het eerste jaar slechts een beperkt aantal fietsdetaillisten certificeren. Wij verzoeken geïnteresseerde fietsdetaillisten dan ook om zich snel aan te melden,” geeft Marks aan. Het Airless certificeringspakket omvat een uitgebreide training met bijbehorende documenten, het certificaat, twaalf Airless System sets en de speciale montagemachine. De kosten hiervoor bedragen in totaal € 890,- (ex btw).

Bron: Tweewieler.nl

Het bericht Schwalbe Airless System verscheen eerst op Ride it!.