Een hypo of hyper bij fietsers, wat is het verschil?

Je hoort het tegenwoordig wel vaker, een fietser of hardloper wordt niet goed na een lange rit of na een koffiestop met appeltaart: een hypo. Wel is er af en toe verwarring over het verschil tussen de termen hypo en hyper. Wat is het verschil?

“Hypo” en “hyper” zijn voorvoegsels die worden gebruikt om te verwijzen naar een lage (hypo-) en hoge (hyper-) toestand van een bepaalde parameter of conditie. In de context van sporters kunnen deze termen verwijzen naar twee verschillende situaties:

  1. Hypoglykemie: Dit verwijst naar een lage bloedsuikerspiegel. Glucose (suiker) is de belangrijkste energiebron voor het lichaam, en het is vooral belangrijk voor sporters omdat het wordt gebruikt tijdens fysieke activiteit. Hypoglykemie kan optreden wanneer de bloedsuikerspiegel te laag is, wat kan leiden tot symptomen zoals duizeligheid, zwakte, trillen en in ernstigere gevallen flauwvallen. Sporters moeten ervoor zorgen dat ze voldoende koolhydraten eten voor en tijdens het sporten om hypoglykemie te voorkomen. Lees hier meer over een hypo bij fietsers.
  2. Hyperthermie: Dit verwijst naar een verhoogde lichaamstemperatuur, vaak veroorzaakt door intense fysieke inspanning en omgevingsfactoren zoals warm weer en hoge luchtvochtigheid. Sporters kunnen last krijgen van hyperthermie, ook bekend als oververhitting, wat kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, duizeligheid, misselijkheid, braken en in ernstigere gevallen hitte-gerelateerde aandoeningen zoals hitte-uitputting of zelfs een hitteberoerte. Het is belangrijk voor sporters om zich bewust te zijn van hun lichaamstemperatuur en te zorgen voor voldoende hydratatie en koeling tijdens het sporten, vooral in warme omstandigheden.

Kort samengevat, hypo verwijst naar een lage toestand (bijv. lage bloedsuikerspiegel), terwijl hyper verwijst naar een hoge toestand (bijv. verhoogde lichaamstemperatuur) en beide kunnen van invloed zijn op de prestaties en het welzijn van sporters. Het is belangrijk voor sporters om zich bewust te zijn van deze termen en de bijbehorende risico’s, en passende maatregelen te nemen om ze te vermijden.