Welk telefoonnetwerk dient jou het beste thuis en op de fiets?

Hoewel je als je op de fiets stapt je volledig wilt kunnen overgeven aan de inspanning en de omgeving, wil je ook dat je bereikbaar bent voor noodsituaties en zelf kunnen bellen wanneer je hulp nodig hebt. Of je wil gebruikmaken van een navigatie app die je de goede kant op wijst. Daarom neem je toch geen smartphone meer wanneer je op pad gaat. Vooral de mountainbikers trekken de natuur in, waar de dekking van netwerken voor mobiele telefonie doorgaans beperkter is. Uiteraard wil je bij het uitzoeken van je telefoonabonnement voor het goedkoopste sim only abonnement kiezen, maar het is ook zinnig om je te verdiepen in de dekking van de service die je daarvoor terugkrijgt. We bespreken de dekking van de vier netwerken voor 4G mobiele telefonie die Nederland rijk is.

T-Mobile

Je zou als Nederlander wellicht denken dat het meest dekkende netwerk in Nederland dat van KPN is, maar dat is niet het geval. Met die eer mag T-Mobile strijken. Hun netwerk voor 4G mobiele telefonie dekt een oppervlakte van maar liefst 98 procent van Nederland. Daarmee heeft men ook 98,8 procent van de inwoners op de plek van hun woning gedekt. De blinde vlekken van het T-Mobile netwerk liggen voornamelijk op de Veluwe, in het oosten van Drenthe en op delen van (met name de oostelijke) Waddeneilanden. Om gebruik te maken van dit netwerk, kun je een telefoonabonnement afsluiten bij T-Mobile. Maar ook de kleinere aanbieder Ben maakt gebruik van het netwerk van T-Mobile.

KPN

Hoewel KPN dus niet op de eerste plaats staat qua dekking, bekleden ze wel een zeer verdienstelijke tweede plek. Hun netwerk dekt 96,1 procent van de oppervlakte van Nederland en bedient 96,8 procent van de Nederlanders in hun woning. KPN heeft opvallend genoeg betere dekking op de Waddeneilanden dan T-Mobile, maar laat in het oosten van land nog wel wat te wensen over. Ook bij KPN is de Veluwe een plek met minder dekking. Om gebruik te kunnen maken van het netwerk van KPN kun je uiteraard een abonnement afsluiten bij KPN. Maar je kunt ook terecht bij Telfort en de sim only aanbieders YouFone, Simyo en Robin Mobile.

Vodafone

De derde plaats, of een-na-laatste plaats afhankelijk van hoe je het bekijkt, gaat naar het mobiele 4G netwerk van Vodafone. Dit netwerk beslaat een toch wel aanzienlijk kleiner stuk van Nederland dan dat van KPN en T-Mobile, namelijk 86,3 procent. Dat betekent dat je Spot X nog wel eens nodig zou kunnen gaan hebben als je flink off-road gaat. Wel zijn 93,3 procent van de Nederlanders voorzien van dekking bij hen thuis. Toch ziet de dekkingskaart van Vodafone er wel uit als een gatenkaas. De oostelijke helft van het land én de Waddeneilanden kennen veel gaten, net als het uiterste zuiden van Noord-Brabant. Om gebruik te kunnen maken van het mobiele netwerk van Vodafone kun je bij Vodafone zelf een abonnement afsluiten, maar je kunt gebruikmaken van de sim only aanbieders Hollandsenieuwe en Simpel.

Tele2

Als laatste hebben we Tele2, wiens netwerk de oppervlakte van Nederland voor 76,1 procent dekt. Daarmee worden 83 procent van de Nederlanders thuis van signaal voorzien. Woon en fiets je in het oosten of zuiden van het land, dan kun je beter niet voor het Tele2-netwerk kiezen. Ook de prepaid aanbieder Bliep maakt gebruik van het netwerk van Tele2.

Als fietsfanaat is vooral de dekking van de oppervlakte van belang. De beste keuze is dan een sim only abonnement op het netwerk van T-Mobile (ook voor 5G) of KPN. Daarmee heb je de grootste kans op bereik op afgelegen plekken.

Het bericht Welk telefoonnetwerk dient jou het beste thuis en op de fiets? verscheen eerst op Ride it!.