Race Around The Netherlands #ratn

Wow! Mooi initiatief, de Race Around The Netherlands. In 1600km fiets je, zoals de naam al doet vermoeden, een rondje om Nederland. Het betreft hier een zogenaamde unsupported race waarbij je alleen of als duo deze uitdaging aangaat. De organisatie benadrukt dat het geen wedstrijd is, je rijdt de aangeleverde route op eigen kracht tegen de klok (en jezelf).

Het parcours
De start en finish is in het dorp Amerongen, gelegen aan de Utrechtse heuvelrug bij het bekende wielercafé De Proloog. De route voert ons eerst langs de rivieren de Neder-Rijn en de Waal richting de historische steden Nijmegen en Arnhem (bekend van de film A Bridge Too Far over de Operatie Market Garden).

U laat dan het prachtige rivierenlandschap en de historische steden achter u en de route voert u door het Nationaal Park Veluwezoom. Het Nationaal Park staat bekend om zijn eindeloze heidenvelden, imposante landgoederen en natuurlijk een van de bekendste heuvels van Nederland, de Posbank.

U komt door het hart van Enschede heen en de langs de Hunebedden in Drenthe, prehistorische grafkamers waar de fietsroute vlak langs gaat. Waarna de route u door de studentenstad Groningen leidt.

De wind begint sterker te worden en u komt dichterbij een van de iconen van de Nederlandse waterkering, de Afsluitdijk. Een dam dat de Waddenzee afsluit van het IJsselmeer en wel 32 kilometer lang is.

De route voert u richting het zuiden langs de Nederlandse kust. Prachtige stranden en duinen met weinig tot geen bebouwing, richting de Rotterdamse haven, de grootste haven van Europa. Eerst fietst u nog wel door de stad Rotterdam heen en over de Erasmusbrug richting de Maasvlakte.

De route voert u verder zuidwaarts over het Deltapark Neeltje Jans, wat naast de afsluitduik ook een deel uitmaakt van de Nederlandse Waterkering-, richting Vlissingen. Een historische stad door de strategische ligging. In de Tachtigjarige Oorlog tussen Nederland en Spanje was de stad een tijd in Spaanse handen.

U fietst langs de Belgische grens richting de heuvels in de provincie Limburg. Waar u een van de iconische Nederlandse heuvels aan doet, de Keutenberg met een maximaal stijgingspercentage van 16%.

Als u de heuvels hebt bedwongen fiets u door het prachtige rivierenlandschap van de Maas terug richting Nijmegen. Via de zuidelijke zijde van de rivieren gaat u over de dijken en finisht u bij het café De Proloog.

Meer weten? Kijk hier >>

Het bericht Race Around The Netherlands #ratn verscheen eerst op Ride it!.