Swiss Epic Mountainbike marathon

Op dinsdag 16 augustus is de Swiss Epic mountainbike marathon van start gegaan in Arosa. Vanuit Nederland stonden Hans Becking met zijn Portugese ploeggenoot José Dias (Buff), Tim Smeenge en Teus Ruijter (KMC) en Wim de Bruin met Bart Classens (AB-Bike/Bikesight) aan de start. De eerste etappe ging over 59 kilometer en Becking-Dias misten met een vierde plaats net het podium. Smeenge en Ruijter kregen met pech af te rekenen, verloren veel tijd met de reparatie en kwamen na de Bruin en Classens (13e) als vijftiende binnen. De etappe werd gewonnen door het Oostenrijks/Italiaanse duo Daniel Geismayr en Fabian Rabensteiner (Wilier-Pirelli).

Een dag later vertrok het peloton vanuit Arosa naar Laax voor de tweede etappe over 79 kilometer. Het duo Smeenge/Ruijter  kende een goede dag en reed steeds verder naar voren. Met de compensatie voor de tijd die ze stil stonden bij een spoorweg overgang klokten ze de zesde tijd van de dag. Dit keer sloeg de pechduivel toe bij Becking en Dias en daardoor eindigden ze als achtste. Het duo de Bruin/Classens kwam op plaats achttien binnen. Daniel Geismayr en Fabian Rabensteiner wisten ook deze etappe te winnen.

In de derde rit rondom Laax streed Becking mee om de overwinning maar een kapotte velg in de afdaling van de Runca Trail gooide roet in het eten en met een vierde plaats miste de Buff mannen opnieuw het podium. Smeenge en Ruijter reden een solide race en kwamen als achtste terug in Laax gevolgd door de Bruin en Classens op plaats vijftien. Ook de derde etappe was een prooi voor Wilier-Pirelli.

Op vrijdag stond de langste etappe ooit gereden in de Swiss Epic op het programma van maar liefst honderd kilometer. Het waren echter niet alleen de honderd kilometers maar met name de regen in de nacht voorafgaand aan en tijdens de race die het tot een epische etappe maakte. Becking en Dias streden vanuit Laax naar Davos mee voor de overwinning maar moesten in de sprint hun meerdere erkennen in de Duitsers Simon Stiebjahn en Martin Frey (Singer Racing). Met wederom een achtste plaats verteerden ook Smeenge en Ruijter de rit goed en werden kort gevolgd door de Bruin en Classens op plaats elf.

Als afsluiter werd er 58 kilometer rondom Davos gereden en Daniel Geismayr en Fabian Rabensteiner lieten zien dat zij deze week absoluut het sterkste koppel waren door ook de afsluitende rit en daarmee het eindklassement te winnen. Becking en Dias wisten knap als derde te eindigen en daarmee ook op te klimmen naar de derde plaats in het eindklassement achter Simon Stiebjahn en Martin Frey. Met een elfde plaats stelden  Smeenge en de Ruijter hun negende plaats in het klassement zeker. De Bruin en Classens sloten af op plaats zestien en werden daarmee dertiende in het eindklassement van de Swiss Epic.

Foto: Sam Clark

Het bericht Swiss Epic Mountainbike marathon verscheen eerst op Ride it!.