De elektrische fiets: alle feiten en mythes op een rijtje

Waar de e-bike voorheen vooral een associatie met oudere mensen opriep, beginnen we met zijn allen steeds jonger aan de elektrische fietshulp. Niet alleen zien we steeds vaker middelbare volwassenen elektrisch trappen, maar zelfs kinderen en jongeren gaan langzaam overstag. Vooral in rurale gebieden waar de mogelijkheden met het openbaar vervoer beperkt zijn en de afstand tot de dichtstbijzijnde middelbare school groot, kan het aanschaffen van een e-bike voor kinderen de uitkomst bieden. Maar ook voor volwassenen die liever wat vaker de auto laten staan en in plaats daarvan fietsend naar hun werk gaan – zij het voor de gezondheid, voor de besparing op vervoerskosten of om een steentje bij te dragen voor het milieu – groeit de elektronische fiets in populariteit.

De voordelen van een elektrische fiets: feit of mythe?
De twee veronderstelde grote voordelen van de elektrische fiets zijn daarmee een prima snelheid gecombineerd met minder inspanning en tóch gezondheidsvoordelen. Bovendien is deze vorm van elektrisch vervoer een bewuste keuze met betrekking tot het milieu. Maar in hoeverre kloppen deze aannames eigenlijk?

Voordeel 1: snelheid
Een reguliere e-bike haalt snelheden tot wel 25 km per uur, en een high speed e-bike (ofwel speed pedelec of e-speed) geeft trapondersteuning tot maar liefst 45 km per uur. Je elektronische trapper komt daarmee dus aardig in de buurt van de snelheden van een scooter of brommer. Zo tijdsefficiënt als je auto zal de e-fiets dus niet zijn, maar wie veel waarde hecht aan rappe vormen van vervoer kan met de elektrische fiets zeker zijn of haar hart ophalen.

Voordeel 2: inspanning
Het hele idee van een e-bike is dat de fiets de gebruiker voorziet van trapondersteuning. Dit type fiets combineert je eigen fietskracht met de aandrijving van een elektromotor die in het midden van de fiets of het voorwiel is opgenomen. Je trapt dus zelf en levert de initiële inspanning, en de fiets geeft je vervolgens net dat extra zetje terwijl je ook nog eens meer tempo maakt.

Voordeel 3: gezondheid
Fietsen is gezond, en elektronisch fietsen dus ook. Toch? Als we fietsen, gebruiken we ons hele lichaam. Niet alleen je benen en heupspieren leveren kracht, ook je bovenlichaam is actief bezig met het stabiel houden en sturen van je vervoersmiddel. Dit geldt voor zowel ‘normaal’ fietsen als trappen op een e-bike. Natuurlijk is het zo dat je op een reguliere fiets meer inspanning levert dan op een elektrische soort. Feit is echter dat fietsen op een elektrische fiets alsnog intensiever is dan bijvoorbeeld wandelen en ook nog steeds wordt gerekend tot ‘gematigde inspanning’, het type inspanning waarvan de Gezondheidsraad adviseert het minimaal 150 minuten per dag uit te voeren.

Voordeel 4: milieu
We kunnen er kort over zijn: ja, een elektrische fiets is milieuvriendelijker dan alternatieve vervoersmiddelen. Wie kiest voor een e-bike in plaats van een auto, belast het milieu maar liefst 30 keer minder. Een e-bike werkt op een accu en stoot geen uitlaatgassen uit, dus elke kilometer die wordt afgelegd op de elektronische fiets is 50 keer schoner qua CO2-uitstoot dan dezelfde kilometer in een auto.

Het bericht De elektrische fiets: alle feiten en mythes op een rijtje verscheen eerst op Ride it!.