Is je kind toe aan een nieuwe kinderfiets? Dit is waar je op moet letten!

Kinderen slijten heel wat fietsen in hun leven. Het begint allemaal bij een loopfietsje of driewieler die binnen de kortste keren wordt ingeruild voor een eerste échte fiets met zijwieltjes. Na een tijdje behaald je kind weer een nieuwe mijlpaal: fietsen zonder zijwieltjes! Dan is het een kwestie van tijd tot je kind zijn fiets alweer voorbij groeit. Elke ‘fiets-fase’ heeft zo zijn charmes en vraagt om een andere soort fiets. Wat in ieder geval geldt is dat jij als ouder je kind de meest veilige en comfortabele kinderfiets wil geven, maar hoe kies je dé perfecte fiets?

Het aanbod in kinderfietsen is de afgelopen jaren explosief toegenomen. Van stoere transportfietsen voor de allerkleinsten, tot aan hippe kinderfietsjes met een vintage look: er is voor ieder wat wils. Super leuk natuurlijk, want zo kan elk kind op een fiets fietsen die hij of zij mooi vindt, maar dit brengt ook uitdagingen met zich mee voor jou als ouder. In deze blog geven we je een paar tips waarmee je in iedere fiets-fase de perfecte fiets kiest voor jouw kind!

Kies de juiste maat kinderfiets: niet te groot en niet te klein

Er zijn dus ontzettend veel soorten en maten kinderfietsen. De eerste filter die je hierop los kunt laten is natuurlijk leeftijd. Kinderen die nog niet naar de basisschool gaan hebben een andere fiets nodig dan kinderen die na de zomer naar de middelbare school gaan. Daarnaast is de kans groot dat oudere kinderen meebeslissen in het soort fiets dat ze willen, terwijl je waarschijnlijk zelf beslist voor de allerkleinsten. Het vertrekpunt is in beide situaties in ieder geval dat de fietsmaat goed moet zijn. De maataanduiding van kinderfietsen is de inchmaat van het wiel. Op basis van leeftijd, kledingmaat en lichaamslengte wordt meestal een maatindicatie gegeven. Door je kind op te meten weet je met behulp van maattabellen zoals die van bike.nl exact welke inchmaat een goede match is.

Er is echter wel enige voorzichtigheid geboden. Je ziet nog best vaak dat kinderen niet met de voeten bij de grond kunnen doordat de fiets op de groei is gekocht. Dit kan echter voor gevaarlijke situaties zorgen. Als een kind niet met beide voeten bij de grond kan is de fiets namelijk moeilijker onder controle te houden, met alle gevolgen van dien.

Veiligheid en comfort staan voorop

In elke fase in het leven van je kind willen jij en je kind natuurlijk kunnen vertrouwen op zijn of haar fiets. Thema’s zoals veiligheid en comfort zijn dus erg belangrijk in de zoektocht naar dé nieuwe kinderfiets voor jouw kind. Let er dus op dat de fiets een stevig frame heeft, maar bijvoorbeeld ook een verstelbaar stuur en zadel. Goede remmen zijn ontzettend belangrijk voor de veiligheid, net als opvallende fietsverlichting vóór en achterop de kinderfiets. Voor het comfort zijn versnellingen erg fijn. Zeker als je kind een behoorlijke afstand moet afleggen naar school of de sportclub. Door hier tijdens het oriënteren alvast over na te denken kun je makkelijker bepalen of een fiets geschikt is voor je kind of niet.

Online een kinderfiets kopen

Online vind je ontzettend veel fietsen voor kinderen. Het grote voordeel van online een kinderfiets kopen is dat je tegen een scherpe prijs al een kwalitatieve, veilige én comfortabele fiets op de kop tikt. Je kunt makkelijk het aanbod van online fietsenwinkels vergelijken en dit zelfs samen met je kind doen ‘s avonds op de bank. Je wordt dus niet beperkt tot het aanbod van je lokale fietsenwinkel. Grote kans dat jij de volgende kinderfiets voor jouw kind online vindt dus!

Het bericht Is je kind toe aan een nieuwe kinderfiets? Dit is waar je op moet letten! verscheen eerst op Ride it!.