Hoe zorg ik beter voor mijn e-bike accu?

Het is een grote frustratie van iedereen die regelmatig gebruik maakt van een elektrische fiets: de actieradius van de accu. Het bereik wordt na een paar jaar al aanzienlijk minder of de accu doet het zelfs helemaal niet meer. Deze problemen zijn vaak te wijten aan slijtage, omdat de lithium cellen in de accu een beperkte levensduur hebben van gemiddeld 500 laadcycli. De accu moet vervangen worden, maar een nieuwe batterij voor de elektrische fiets is erg prijzig. Gelukkig kun je zelf het nodige doen om de levensduur van je batterij te verlengen. De volgende tips zorgen ervoor dat je accu zo lang mogelijk in topconditie blijft:

Omgaan met een nieuwe accu
Zorg ervoor dat uw nieuwe of gereviseerde accu eerst een aantal keer een volledige laadcyclus doorloopt. Dit betekent dat deze helemaal opgeladen moet worden en daarna helemaal leeg gefietst moet worden.

Zorgvuldig opladen
Na de eerste laadbeurten is het juist niet aan te raden om de accu volledig leeg te fietsen. Het is verstandig om na (bijna) elke fietsbeurt de accu weer op te laden. Zorg er wel voor dat de accu maandelijks een volledige laadcyclus doorloopt. Een volledige laadcyclus houdt in de batterij helemaal leeggefietst wordt en hierna weer tot 100% opgeladen wordt. Door dit regelmatig te doen blijft de batterij-indicatie op uw display nauwkeurig.

Bij de juiste temperatuur bewaren
Bewaar de accu bij voorkeur binnenshuis en dus op kamertemperatuur. Bij hele lage of hele hoge temperaturen neemt de capaciteit af. Het is vooral schadelijk om de accu voor een langere tijd op een koude plek (bijvoorbeeld de garage) te laten liggen, dit kan resulteren in een diepteontlading.

Voorkom diepteontlading
Wanneer u na een lange fietsrit de accu (bijna) leeg heeft gereden is het belangrijk om deze snel weer op te laden. Wanneer de accu (bijna) leeg weggelegd wordt is er kans op diepteonlading, het is verstandig om deze met een batterijniveau van 40-50% weg te leggen. Ook in de winter is het goed om de fietsaccu af en toe op te laden en te ontladen.

Nieuw of refurbished?
Wanneer een fietsaccu na enkele jaren buiten de garantie defect is gegaan zijn er enkele mogelijkheden. U kunt een nieuwe fietsaccu aanschaffen, wat vaak erg prijzig is. Een andere mogelijkheid is het reviseren van de e-bike accu. Hierbij wordt het het binnenwerk van de accu vervangen, waardoor de actieradius weer minstens op het oude niveau komt.

Het bericht Hoe zorg ik beter voor mijn e-bike accu? verscheen eerst op Ride it!.