Geen zin om te gaan fietsen? Eerst een bakkie!

Kan een kop koffie je motiveren in de gang naar de sportschool? Dat is de hoofdvraag in een opvallend onderzoek naar cafeïne en beweging. Het lijkt erop dat je, ongeacht welke sport je beoefent, van cafeïne niet alleen beter gaat presteren, maar het sporten ook nog eens een stuk leuker vindt..!

Wetenschappers en atleten weten natuurlijk al jaren dat een kop koffie voor een workout je sportprestatie flink opkrikt, met name in duursporten als hardlopen en wielrennen. Door cafeïne vergroot het aantal vetzuren in je bloed, waardoor je het lopen of fietsen langer volhoudt (je spieren kunnen dit vet absorberen en gebruiken als brandstof, zodat je de beperkte hoeveelheid opgeslagen koolhydraten pas later in de workout hoeft aan te spreken). Dit heeft tot gevolg dat cafeïne – toegestaan door het Internationaal Olympisch Comité – de meest populaire drug in sport is. Meer dan tweederde van ongeveer 20.680 Olympische sporters bleek tijdens een recent onderzoek cafeïne in hun urine te hebben, met de triatleten, wielrenners en roeiers aan kop.

Maar of en hoe cafeïne minder aerobische activiteiten beïnvloedt, zoals krachttraining of teamsporten als voetbal of basketbal, dat is minder duidelijk.

Daarom ronselden onderzoekers aan de Coventry University in Engeland 13 fitte, jonge mannen en vroegen hun een standaard krachttraining op verschillende momenten te herhalen. Een uur voor een bepaalde workout kregen de mannen een suikervrije energiedrank met cafeïne. Een uur voor een andere sessie dronken ze hetzelfde drankje zonder cafeïne. Daarna moesten ze liften, pressen en squatten totdat ze er (bijna) bij neervielen.

Wat bleek? Degenen die eerst cafeïne hadden gekregen, waren minder snel uitgeput. Na het drinken van de drank met cafeïne konden de mannen significant meer herhalingen uitvoeren dan na het drinken van de placebo. Ze gaven ook aan dat ze zich minder moe voelden gedurende de gehele krachtsinspanning, en – mogelijk de interessantste uitkomst – ze zeiden ook dat ze zin hadden om de hele workout snel opnieuw te herhalen.

“Wat we feitelijk ontdekten is dat iemand die een cafeïnehoudende drank heeft geconsumeerd meer moeite doet,” zegt Michael Duncan, als senior docent in Sportwetenschap aangesloten bij de University of Exeter en eerste auteur van het onderzoek. “De proefpersonen met cafeïne staken meer werk in de training, en waren na afloop van de sessie ook ‘meer psychologisch klaar’ om de training nog een keer te doen.”

Hoe cafeïne de fysiologie en psychologie van krachttrainers beïnvloedt is niet geheel duidelijk, aangezien een toename in het aantal vetzuren bij dergelijke oefeningen eigenlijk geen voordeel oplevert (zoals bij duursporten). Men denkt dat het mogelijk te maken heeft met het feit dat cafeïne de aanmaak van adenosine tegengaat, een stofje in onze spieren dat zich tijdens een training opbouwt en het samentrekken van de spieren onderdrukt. Hoe meer adenosine in een spier, hoe minder de kracht. Cafeïne verlaagt het adenosineniveau, waardoor de spieren krachtiger kunnen samentrekken en vermoeidheid wordt uitgesteld.

Daarnaast heeft cafeïne een groot effect op het centrale zenuwstelsel en de delen van de hersenen die stemming, alertheid en fijne motoriek tijdens een oefening bepalen.

Bron: JonesBrothersCoffee.com

Het bericht Geen zin om te gaan fietsen? Eerst een bakkie! verscheen eerst op Ride it!.