Aanpassingen rond WK BMX op Papendal

Het wereldkampioenschap BMX dat gepland staat van 14 tot en met 22 augustus 2021 op Papendal zal, vanwege de aangescherpte Covid-19 maatregelen in Nederland, worden aangepast naar het weekend van 21 en 22 augustus 2021. Daarmee komen de wedstrijden voor de amateurs (challenge rijders) te vervallen.

In nauw overleg met de internationale wielerunie (UCI), waaronder ook de medische staff, is de organisatie van het WK BMX tot de conclusie gekomen dat het onverantwoord is om de wedstrijden voor de challenge rijders door te laten gaan. Dit omdat kinderen en jeugd niet of nauwelijks gevaccineerd zijn, de reisbewegingen over de wereld te groot zullen zijn en het niet kunnen verplichten om te testen bij minderjarigen. Daarnaast is het creëren van een zogenaamde ‘bubbel’ voor deze leeftijdsgroep lastig te coördineren en te controleren.

De camping die ten tijde van het WK BMX zou worden opgezet en ook het Ultimate Urban Festival dat op het terrein naast de BMX baan zou plaatsvinden komen helaas ook te vervallen.

Directeur Hotel en Sportcentrum Papendal, Jochem Schellens:
“Uiteraard is de teleurstelling groot dat we niet het WK kunnen neerzetten dat wij voor ogen hadden. Het risico, als we zoveel mensen bij elkaar brengen, is te groot en daarin nemen wij onze verantwoordelijkheid. Ieders gezondheid staat voorop. Dat neemt niet weg dat we nog steeds gaan zorgen voor een spectaculair weekend voor de Elite en Junior rijders. Wij zijn het Ministerie van VWS, de Provincie Gelderland en de Gemeente Arnhem erg dankbaar dat we, onder deze omstandigheden, alsnog een evenement met publiek kunnen organiseren.”

Met de komst van supercross banen, inclusief de hoge startheuvel, is de sport steeds spectaculairder geworden, de rijders springen soms wel 11 meter ver over de verschillende bulten. Al tijdens de Olympische Spelen in Beijing 2008 staat er een Nederlandse rijder in de finale. In de jaren die volgen wordt Nederland steeds succesvoller. Tijdens de Olympische Spelen in Londen 2012 behaalt Laura Smulders de bronzen medaille, vier jaar later pakt Jelle van Gorkom zilver in Rio de Janeiro. Tegenwoordig is TeamNL aanvoerder van de landenranking.

UCI Sports Director Peter Van den Abeele: “Dat het WK BMX aangepast door kan blijven gaan is voor de topsport van groot belang. Om het evenement ook veilig te kunnen organiseren hebben we de moeilijke beslissing moeten nemen om de competitie voor de challenge rijders te annuleren. Wij hebben er alle vertrouwen in dat de organisatie van het WK BMX alsnog een mooi event zal neerzetten.”

Publiek toegestaan tijdens de wedstrijden en de finales.
Op vrijdag 20 en zaterdag 21 augustus zullen de trainingen van de Elite en Junior klasse op Papendal doorgaan. Publiek is tijdens deze dagen niet toegestaan. Op zondag 22 augustus vinden de wedstrijden en finales plaats. Publiek is hier wel toegestaan waarbij de maatregelen in acht worden genomen zoals; testen voor toegang en vastgestelde zitplaatsen. Gedurende het evenement, zullen alle rijders, staff, media en organisatie meerdere malen getest worden. Daarnaast komen er aparte zones op het terrein om de sporters te scheiden van het publiek.

Tickets
De kaartverkoop is reeds gestart en kaarten voor zondag 22 augustus blijven geldig. Door de huidige maatregelen zullen er slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar zijn. Iedereen die tickets heeft gekocht voor het festival, de camping of zich hebben ingeschreven voor de amateurwedstrijden, zullen een mail ontvangen met meer informatie over terugbetaling.

Bron afbeelding + meer info: wk.bmxpapendal.nl

Het bericht Aanpassingen rond WK BMX op Papendal verscheen eerst op Ride it!.