De herfst is er! Tijd om wat beter voor je materiaal te zorgen

Het valt niet te ontkennen als je nu naar buiten kijkt, de herfst is er! Na een lange droge zomer, lijken de weergoden nu de schade in te willen halen met bakken regen. Als mountainbiker, crosser of gravelracer weet je dan hoe de tracks er bij liggen en weet je ook dat je materiaal daar geen fan van is. Mooi moment dus om wat extra aandacht te besteden aan je fiets en dan met name de bewegende delen. Na iedere rit poets je je fiets natuurlijk en probeer je deze zo veel mogelijk droog weg te hangen maar je kunt preventief ook al het één en ander doen.

Bescherm je aandrijflijn
Om te zorgen dat je zonder problemen een modderige rit kunt maken, zorg je dat je aandrijflijn er goed gesmeerd bij staat. Gebruik in deze tijd smeermiddelen die bestemd zijn voor natte omstandigheden. Cyclon heeft hiervoor de “wet spray” die eigenlijk overal wel verkrijgbaar is. Je kunt ook een nivo hoger gaan met de smeermiddelen van Interflon. Hou er rekening mee dat je ketting en cassette veel te verduren hebben in deze omstandigheden. Check dus regelmatig de slijtage van de ketting en vervang deze (plus je cassette) tijdig om de rest van je materiaal te sparen.

Naast het smeren van je aandrijflijn is het natuurlijk ook essentieel om je ketting, cassette en derailleurs goed schoon te houden. Om dit te doen kun je gebruik maken van een borstel en een emmertje sop of je gebruikt een kettingreiniger. Een kettingreiniger is een reservoir met borstels die je op je ketting plaatst. In het reservoir doe je een ontvetter zoals Bionet van Cyclon. Je draait je crankstel een paar keer rond en de borstels in de kettingreiniger doen de rest. Kettingreinigers zijn er in vele soorten en maten. Wij gebruiken zelf de compacte kettingreiniger van Blazing Bikers (zie instructie hieronder), zij leveren een complete set inclusief borstels, een poetsdoek en een flesje Bionet ontvetter.

Bescherm je remmen en remblokken
Het zal niet de eerste keer zijn dat je tijdens een lange modderige rit je remblokken tot op het ijzer hebt weggeremd. Zonde van je blokken en vooral niet zo veilig. Om je blokken en schijven te beschermen en om te zorgen dat je ook aan het eind van je rit nog goed kunt remmen, kun je de Brake Protec gebruiken. De Brake Protecs monteer je voor je remklauw en zorgen er voor dat vuil en modder niet mee de remklauw in worden genomen. De borsteltjes van de Brake Protec zitten, nadat ze zijn ingereden, een fractie van je remschijf af en vegen ongewenst vuil weg.

Het bericht De herfst is er! Tijd om wat beter voor je materiaal te zorgen verscheen eerst op Ride it!.