Hier moet je op letten als je een mountainbike koopt

Wanneer je van plan bent een mountainbike te kopen, is het goed te inventariseren waar jouw behoefte ligt en welke modellen en types er zijn. 

Welke soort mountainbikes zijn er?

De mountainbikes zonder vering, zoals ze in de jaren ’80 werden geïntroduceerd, zijn inmiddels verwezen naar musea. Er zijn heden ten dage 2 soorten mountainbikes. Hardtail mountainbikes hebben alleen vering in de voorvork, dat is wel het minste comfort dat je nodig hebt. De andere soort is de mountainbike met zowel vering in de voorvork als in de achterbrug / zadelbuis of bovenbuis, in elk geval aan de achterkant van het frame. Dit wordt full-suspension genoemd. 

Wat betreft voorvorkvering is er nog weer een andere optie beschikbaar dan de meest gebruikte dubbele voorvering. Cannondale mountainbikes zijn namelijk ook beschikbaar als Lefty. Dat wil zeggen dat je alleen aan de linkerkant een vorkpoot als voorvork hebt. Dit komt de handling van de mountainbike ten goede.

Bepaal je doel

Het doel bepaalt voor het grootste gedeelte de keuze die je gaat maken. Blijf je de singletracks in Nederland bedwingen, met voornamelijk zand en weinig echte hoogteverschillen? Dan is een hardtail mountainbike een uitstekende keuze. Ben je van plan ruigere ritten te rijden of naar de Ardennen, Harz, Alpen of Pyreneeën te aan, dan is een full-suspension wel heel raadzaam.

Welk versnellingssysteem past bij mij?

Kiezen voor een versnellingssysteem hangt grotendeels samen met het feit of je een beginner of gevorderde mountainbiker bent. Maar ook met het budget dat je ervoor over hebt. Een beginner kan uiteraard heel goed het beste van het beste aanschaffen, maar in de optiek van menig gespecialiseerde fietsenwinkel kun je beter beginnen met een instapmodel voor een vriendelijke prijs. Het is bijna ondenkbaar, maar het kan zijn dat je het niet leuk vindt en dan is de financiële schade te overzien.

Er zijn 2 grote merken die versnellingssystemen voor mountainbikes op de markt hebben. Shimano en SRAM. In aflopende volgorde van kwaliteit hebben deze merken de volgende opties voor MTB-gebruik.

Shimano: XTR – Deore XT – SLX – Deore – Alivio – Acera – Altus – Tourney
SRAM: XX1 Eagle – X01 Eagle – GX Eagle – NX Eagle – SX Eagle

SRAM kent voor de 3 hoogwaardigste systeem het draadloos elektronische AXS systeem. Bij Shimano is alleen XTR beschikbaar als elektronisch schakelsysteem.

Hoe hoogwaardiger de groepset, hoe duurder de fiets. De pro’s rijden met XX1 Eagle of XTR. Ben je een beginner dat is een SX Eagle of NX Eagle van SRAM of Alivio of Deore een prima begin. Acera, Altus en Tourney worden vaker gebruikt voor trekking bikes en kindermountainbikes. 

Hoeveel versnellingen heb ik nodig?

Vroeger was het hip om zoveel mogelijk versnellingen te hebben. Toen was het hot om 27 versnellingen te hebben. Aan de voorkant 3 tandwielen en achter 9 stuks. Die tijd is ook geweest. Sterker nog, de pro’s rijden met 12 versnellingen met een super goed bereik tussen zwaar trappen voor snelheid en licht trappen voor klimmetjes. 

Er zijn in principe nog 2 keuzemogelijkheden. 1 blad voor, de zogenaamde single speed MTB’s of 2 voorbladen; de dubbel. De nieuwste systemen hebben 12 tandwielen op de cassette aan de achterkant, maar 11 is ook nog verkrijgbaar. Kom je in een lagere kwaliteit van de schakelsystemen, dan is 10 tandwielen of zelfs 9 ook nog verkrijgbaar, maar dit wordt steeds minder.

Fietsen met singlespeed levert voordelen op wat betreft onderhoud en gebruiksgemak. Met een dubbel tandwiel voor heb je simpelweg meer schakelopties.

Het bericht Hier moet je op letten als je een mountainbike koopt verscheen eerst op Ride it!.