Letselschade claimen na een fiets ongeluk

Met de mountainbike door het bos of met vrienden of alleen op de racefiets een mooie rit maken. Het is het mooiste wat er is. Maar op de fiets ben je ook kwetsbaar. Wat te doen als je nu als fietser aangereden bent? Wie kan je aansprakelijk stellen en welke letselschade wordt vergoed?

Als fietser aangereden, wat nu?

Word je als fietser aangereden, dan is het belangrijk om vast te stellen wie schuldig is aan de aanrijding. Want om een volledige schadevergoeding te kunnen eisen, is het nodig dat je iemand aansprakelijk kunt stellen en dat kan alleen als je door de schuld van een ander aangereden bent.

De bewijslast van de schuldvraag ligt bij jou als slachtoffer van een aanrijding. Daarom is het verstandig om:
Altijd een schadeformulier in te vullen, ook als je als fietser aangereden bent
Het schadeformulier ook te laten ondertekenen door de tegenpartij
Namen van getuigen te noteren zodat je om een getuigenverklaring kunt vragen
Bij onraad of niet meewerken van de tegenpartij de politie te bellen

Staat de toedracht van het fiets ongeluk vast en is de tegenpartij schuldig? Dan kun je een letselschade vergoeding eisen. Maar wist je dat je dit ook kunt doen als je door eigen toedoen wordt aangereden door een auto?

Artikel 185 van de Wegenverkeerswet

Ben je als wielrenner aangereden of betrokken bij een mountainbike ongeluk? Als er hierbij een motorvoertuig betrokken is, dan kun je altijd aanspraak maken op een schadevergoeding. Maar hoe zit dit dan?

Fietsers en overigens ook voetgangers zijn zogeheten kwetsbare verkeersdeelnemers. Dit houdt in dat als er een fiets ongeluk plaatsvindt, je er als fietser slechter afkomt dan de automobilist. Deze is immers veel beter beschermd door de carrosserie van de auto.

Om fietsers en voetgangers te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van een aanrijding, is artikel 185 van de Wegenverkeerswet in het leven geroepen. Op basis van deze wet hebben voetgangers en fietsers altijd recht op een letselschade vergoeding. De enige voorwaarde is het gaat om een ongeluk tussen een fiets en auto of ander motorrijtuig. Bijvoorbeeld een motor, vrachtwagen of scooter.

De regeling van artikel 185 wvw ziet er als volgt uit;
Het motorvoertuig is schuldig aan de aanrijding: de volledige schadevergoeding wordt betaald
Je wordt als fietser aangereden door toedoen van een eigen verkeersfout. Ten miste 50% van de letselschade wordt vergoed. Dit kan oplopen tot 75% en zelfs 100% op grond van de billijkheidscorrectie
Kinderen die op de fiets of als voetganger aangereden worden, krijgen altijd alle letselschade vergoed. De toedracht doet er hierbij niet toe.

Waaruit bestaat een letselschade vergoeding?

Ben je op de racefiets aangereden of als mountainbiker? Is een ander voor de schade die je hierdoor lijdt aansprakelijk te stellen? Dan is er recht op een letselschade vergoeding. Deze bestaat uit alle kosten die je maakt. Denk hierbij aan de reparatiekosten van de fiets en fietskleding. Maar ben je ook gewond geraakt bij het ongeluk? Dan kunnen ook andere letselschade bedragen een rol spelen.

Als gevolg van een verkeersongeluk kun je namelijk ook dermate gewond raken, dat je medische kosten maakt. Of zelf arbeidsongeschikt raakt omdat je tijdelijk of zelf helemaal niet meer kunt werken. Ook deze inkomensschade komt voor vergoeding in aanmerking.

Het bericht Letselschade claimen na een fiets ongeluk verscheen eerst op Ride it!.