City Mountainbike geeft internationale allure aan Valkenswaards wielerweekend

De organisatie Valkenswaard Marketing heeft het evenement City Mountainbike (CMB) binnengehaald. Dat betekent drie jaar op een rij spectaculaire ‘urban sport‘ op de Markt in Valkenswaard. De eerste editie is op zondag 26 augustus.

Met de toertocht Diekirch-Valkenswaard en de eveneens nieuwe Omloop van Valkenswaard een compleet wielerweekend binnen de gemeentegrenzen.

Initiatiefnemer Harrie Schenkelaars, bestuurslid van Valkenswaard Marketing, is verheugd over de komst van City Mountainbike naar Valkenswaard. ,,De eerste twee uitvoeringen zijn een CMB Festival. Om de nieuwsgierigheid te prikkelen. Het derde jaar wordt, als de ervaringen positief zijn, het een Union Cycliste Internationale(UCI)-worldcup wedstrijd. Met dertig wereldtoppers.”

Toeval
Bij toeval is Schenkelaars in contact gekomen met organisatoren van een CMB-festijn in Waregem(B). Langdurige en intensieve gesprekken en onderhandelingen hebben geleid tot een licentie voor City Mountainbike Valkenswaard. De rechten van drie wedstrijden voor de komende drie jaren met vermelding op de UCI-kalender en die van de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie(KNWU).

Het urban sports evenement wordt gehouden in hartje Valkenswaard. Daar komt een parcours van vier- tot zeshonderd meter met van tal van hindernissen. Evenementenorganisator Hans Deuze is de projectleider van CMB Valkenswaard en wijst op een persoonlijke noot. ,,Het evenement kent een bepaald format. Heel veel ligt vast. Op de vormgeving van het parcours hebben we invloed. Een zandbak, een waterbassin, een rondje om het oude raadhuis. Wij zorgen voor een Valkenswaards tintje.”

Grandprix
Schenkelaars en Deuze verwachten veel van het evenement. Zeker als de twee eerste twee jaren goed verlopen en er ook daadwerkelijk een grandprix gereden kan worden. Deuze: ,,Als voorbereiding op een world cupwedstrijd verschijnen hier dan de beste dertig van de wereld aan de start.”

Op de wedstrijddag is alles strak geregeld. Vanaf s’morgens acht uur opbouwen, de wedstrijden van 11.00 tot ongeveer 18.00 uur en anderhalf uur later is de karavaan weer weg uit het centrum. Gerekend wordt op vijf- tot ruim zevenduizend bezoekers. Schenkelaars: ,,En de mensen mogen overal tot pal aan het parcours komen. Lekker voor de coureurs, toeschouwers en horeca.”

Virtuele bril
Mede door de live uitzendingen via Eurosport 2 en beelden via een virtuele bril, waarmee coureurs van over de hele wereld het circuit in virtual reality kunnen ontdekken en rijden, zorgt het evenement voor een enorme uitstraling van Valkenswaard. Schenkelaars: ,,En het sluit, zoals de Wandelweek van vorig jaar, prima aan bij de filosofie van de Stichting Valkenswaard Beweegt. Met Diekirch-Valkenswaard en Omloop van Valkenswaard een perfect wielerweekend.”

Bron: Eindhovens Dagblad

Het bericht City Mountainbike geeft internationale allure aan Valkenswaards wielerweekend verscheen eerst op Ride it!.