Ronde van Spanje 2022 start in Utrecht en Den Bosch

Mooie opsteker voor de Nederlandse lobby, de start van de Vuelta a España in 2022 is binnegesleept! Utrecht en Noord-Brabant organiseren de eerste drie etappes. Dat was al het plan voor 2020, maar dat ging toen niet door vanwege de coronacrisis.

De Ronde van Spanje dit jaar met een tijdrit in Utrecht. De tweede etappe start in Den Bosch en finisht in Utrecht. De derde etappe begint en eindigt in Breda. De exacte data worden bekend zodra de internationale wielerunie UCI de jaarlijkse wielerkalender vaststelt.

De Vuelta zou vorig jaar op 14 augustus beginnen in Utrecht, maar dat werd onmogelijk door het verbod op publieksevenementen. De UCI had vervolgens een plek in het najaar in gedachten, maar dat leverde te veel financiële en organisatorische problemen op voor Utrecht en Noord-Brabant.

Nederland gaf daarop de start van de Vuelta terug aan de Spaanse organisatie. De drieweekse koers begon vorig jaar in Irun en omdat de start van dit jaar al was toegewezen aan Burgos, zetten Utrecht en Noord-Brabant in op 2022. Daar zijn ze dus in geslaagd.

‘Dit is een langgekoesterde wens’

Vuelta-directeur Javier Guillén is blij dat de Vuelta Nederland volgend jaar aandoet. “Het is een langgekoesterde wens om in het fietsland Nederland te starten. Nederland staat bekend om zijn organisatiekracht en ik weet zeker dat we het evenement op een goede en veilige manier kunnen organiseren.”

De Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma is ook in haar nopjes met de komst van de Vuelta. “Dat we zo’n groot sportevenement alsnog naar Nederland en naar Utrecht hebben kunnen halen, is een enorme opsteker na deze moeilijke periode.”

Het wordt pas de tweede keer ooit dat de Vuelta start in Nederland. In 2009 was de ‘Gran Salida’ in Assen. Het wordt de elfde keer dat een van de drie grote rondes (Vuelta, Tour de France en Giro d’Italia start in Nederland. De laatste keer was in 2016 in Apeldoorn, waar toen de Giro begon.

De start van een andere grote ronde vindt mogelijk binnenkort ook plaats in Nederland. Rotterdam en Den Haag hopen de start van de Tour van 2024 of 2025 binnen te halen. De steden overhandigden onlangs het bidbook aan de Franse organisatie en kregen daarvoor lovende kritieken.

Bron: NU.nl

Afbeelding van Pavla Kozáková via Pixabay

Het bericht Ronde van Spanje 2022 start in Utrecht en Den Bosch verscheen eerst op Ride it!.