Het heeft even geduurd maar de Eikenprocessierupsen zijn er weer :-/

Door het koude voorjaar heeft het allemaal wat langer geduurd maar blijkbaar was het uitstel van executie… ze zijn er weer, de f#ckers :-/ Volgens de mensen die er verstand van hebben, is inmiddels 15% van de rupsen zo ver ontwikkelt dat ze overlast gaan veroorzaken. Wielrenners, mountainbikers en gravelracers maak je borst dus maar weer nat.

De eikenprocessierups komt vooral voor in eiken van parken en bossen, of gewoon in de tuin. De processierups is actief tussen april en half juli. Daarna verpopt de rups zich en wordt een vlinder. Volwassen vlinders leggen nieuwe eitjes in bomen. Sinds een aantal jaren zorgt de processierups in Nederland in de zomermaanden voor veel overlast.

Brandhaartjes zorgen voor veel overlast
Elke rups heeft tot wel 700.000 haartjes die als ze vrijkomen als een soort naaldjes in de huid kunnen prikken. De stoffen in die haartjes veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zoals rode plekjes en jeuk. De jeuk is erg hinderlijk en kan dagenlang aanhouden. De brandharen worden op de volgende manier verspreid:

  • Bij een bedreiging worden de haartjes afgeschoten door de rups.
  • De haren komen in de lucht en kunnen worden verspreid door de wind.
  • De haren kunnen de huid, ogen en luchtwegen van mens en dier bereiken en binnendringen.
  • Stoffen die op de haren zitten, zorgen voor een allergische reactie, zoals rode plekjes en jeuk.

Wat kun je zelf doen

Je kunt een aantal dingen zelf doen om aanraking en overlast van brandharen van de processierups te voorkomen:

  • Voorkom ieder contact met rupsen of hun (oude) nest.
  • Zorg voor bedekkende kleding als je buiten bent.
  • Was kleding nadat je in een gebied bent geweest met eikenbomen.
  • Sluit ramen en deuren om te voorkomen dat de haartjes binnen kunnen komen.
  • Hang geen was buiten.
  • Probeer niet zelf een nest van processierupsen te bestrijden of te verwijderen.

DermagiQ Processiecrème
Als wielrenner of mountainbiker is het eigenlijk onmogelijk om contact met brandhaartjes en de gevolgen daarvan te voorkomen (tenzij je op je hometrainer blijft zitten). Maar gelukkig is er nu DermagiQ Processiecrème, een product dat speciaal is ontwikkeld ter verzorging en verzachting van de huid na contact met processierupsen. DermagiQ Processiecrème is ontwikkeld door Bfactory Health Products B.V. Dit bedrijf specialiseert zich in het ontwikkelen van producten op basis van medicinale honing voor wondbehandeling en huidproblemen. Kennis die is ontwikkeld bij de Universiteit van Wageningen heeft een reeks van producten voorgebracht op basis van medicinale honing. Deze producten hebben hun weg gevonden naar ziekenhuizen (Revamil® wondproducten), dierenartsen (Vetramil® huidproducten) en drogisterijen en speciaalzaken (DermagiQ® huidproducten).

DermagiQ Processiecrème is ontwikkeld op basis van gedegen kennis over de actieve bestanddelen van honing en de helende invloed van honing op de huid. Honing heeft een huidvriendelijke zuurgraad en zit vol met antioxidanten die de natuurlijke afweer van de huid ondersteunen.

Daarnaast bevat DermagiQ Processiecrème een aantal plantaardige extracten ter optimale verzorging en verzachting bij contact met processierupsen. Lavendelolie en extract van walnootbladeren kalmeren en ontspannen de huid. Aloë Vera extract en Eucalyptus olie zijn direct verkoelend. Extract van Plantago lanceolata (smalle weegbree) zijn een weldaad voor de rode en geprikkelde huid. De zuiverende eigenschappen van Tea tree olie hebben een goede invloed op de huid.

Met DermagiQ Processiecrème is er eindelijk een remedie die de aangedane huid daadwerkelijk ondersteunt bij overlast door processierupsen. De huidvriendelijke crème trekt goed in, heeft een prettige geur en mag meerdere keren per dag worden aangebracht op de geprikkelde huid. DermagiQ Processie crème kan ook uitstekend worden aangewend ter verzorging en verzachting bij insecten- en kwallenbeten.

Productgegevens
DermagiQ Processie crème wordt geleverd in een tube van 100g en is verkrijgbaar bij (zelfstandige) drogisten, via bbuy.nl of emonta.nl.

Het bericht Het heeft even geduurd maar de Eikenprocessierupsen zijn er weer :-/ verscheen eerst op Ride it!.