Brits gezin vast in VS na per ongeluk grens oversteken in Canada

Het zou een gewone vakantie worden. Vlucht plannen, een eTA voor Canada kopen voor ieder lid van het gezin, en op weg naar Canada. Maar deze droom werd snel een nachtmerrie voor een Brits gezin. Hoewel de precieze omstandigheden nog onduidelijk zijn, belande de familie aan de verkeerde kant van de grens met de VS. Ze werden prompt gearresteerd en vastgezet.

eTA Canada biedt alleen toegang tot Canada.
Als Britse reizigers konden de toeristen gebruik maken van de zogeheten eTA Canada reistoestemming. Dit online verkrijgbare document vervangt het standaard visum, en vanwege het gemak van aanvragen is het dan ook zeer populair onder toeristen, met name binnen de EU. Echter, net zoals de ESTA online reistoestemming voor de VS, biedt de eTA Canada uitsluitend toestemming om Canada te betreden, net zoals de ESTA alleen toestemming biedt om de VS te betreden. Als de grens wordt overgestoken beland je gelijk in de status van illegale immigrant. Iets wat dit Brits gezin op de harde manier te weten is gekomen.

“Probeerden een dier te ontwijken”
De advocaat van de familie beweert dat het gezin in de buurt van de Amerikaanse grens aan het rondrijden waren toen ze plots moesten uitwijken voor een wild dier dat de weg overstak. Door deze manoeuvre raakten ze tijdelijk hun oriëntatie kwijt en waren ze onbewust de grens met Amerika overgestoken. Een agent die in de buurt aan het patrouilleren was hield ze aan. Het verhaal dat ze vertelden werd niet geloofd, en het hele gezin, 3 maanden oude zoon incluis, werd vastgezet in een detentiecentrum.

ESTA geweigerd
De Amerikaanse immigratiedienst is niet overtuigd van hun verhaal. Volgens hen laten videobeelden duidelijk zien dat de familie langzaam en bewust door een gracht reden om de VS binnen te treden. Het is vrijwel onmogelijk om ‘per ongeluk’ in de VS te belanden, aldus Amerikaanse autoriteiten. De autoriteiten lieten tevens weten dat twee leden van de familie aanvragen hadden ingediend voor ESTA reistoestemmingen . Met een ESTA kunnen reizigers van bepaalde landen de VS betreden zonder een visum. Deze aanvragen waren geweigerd. De reden werd niet genoemd.

“Ergste ervaring ooit”
Hoewel de familie eTA reistoestemmingen had aangevraagd voor Canada wil de Canadese overheid niets meer met ze te maken hebben. Ze werden de toegang tot het land geweigerd, waardoor ze dus overgedragen werden aan ICE, de beruchte Amerikaanse immigratiedienst. ICE staat wereldwijd bekend om haar striktheid. De familie spreekt schande over de omstandigheden waaronder ze werden vastgehouden. Volgens hen was de detentiecentrum vies en koud, en werden ze behandeld als criminelen. Ze sloot af door het hele gebeuren op te sommen als “de ergste ervaring die we ooit hebben meegemaakt”. De Engelse overheid heeft vooralsnog niet gereageerd op de situatie.

Het bericht Brits gezin vast in VS na per ongeluk grens oversteken in Canada verscheen eerst op Ride it!.